Търсене - BUSQUEDA

ГОВОРЕТЕ С ВАШИЯ СВЕЩЕНИК

ГОВОРЕТЕ С ВАШИЯ СВЕЩЕНИК
За всяка Ваша грижа, нужда или проблем има молитва и може да се намери разрешение.

12 април, 2015

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Христос възкръсна и животът се възцари…
Христос възкръсна и цялата земя Му принася
хвалебна жертва!
(Акатист на Възкресение Христово, Икос 8)
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
ВЪЗЛЮБЕНИ ВЪВ ВЪЗКРЪСНАЛИЯ ХРИСТОС
ЧЕДА НА СВЕТАТА НИ ЦЪРКВА,
Всяка година в дните на Пасха християните по целия свят преживяваме нашата радост от потвърждението на вестта за Христовото възкресение. И тази радост е пълна, защото Възкресението на Господа е не само залог за нашето лично възкресение в деня Господен, но и обновление на цялото творение. „Възкръсна Христос и цялото творение се радва… Възкръсна Христос и цялото творение се обнови” – така пее Църквата в този действително най-светъл ден от годината, когато нощта се обръща в ден, отчаянието – в надежда, адът – в рай и смъртта – в живот! И, тържествувайки, пита с думите на апостола: „Де ти е, смърте, жилото? Де ти е, аде, победата?” (1 Кор. 15:55). И вече нищо не може да помрачи тази радост на християните, защото дълбоко в нашите сърца ние знаем, че – да, „Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък” (1 Кор. 15:20)!
Изпълнени с тази радост, днес ние отново посрещаме Възкръсналия от мъртвите, като укрепваме нашата вяра в истинността на Неговото възкресение и в това, чие и ние, като чеда на нашия Небесен Отец, ще получим „венеца на живота, що Господ е обещал на ония, които Го обичат” (Яков. 1:12). Помнейки, че нашата истинска родина не е тук, в този скръбен свят, а в Царството на Бога Отца, което Той „е приготвил за ония, които Го обичат” (1 Кор. 2:9). Защото в Духа сме родени, чрез Кръщението, за нов живот и се погребахме заедно с Господа „чрез кръщението в смъртта, та, както Христос възкръсна от мъртвите чрез славата на Отца, тъй и ние да ходим в обновен живот” (Рим. 6:4). Този пък обновен живот означава за нас, че всички наши мисли и действия трябва да бъдат подражание на живота и страданията на нашия Господ, които Той, от безмерната Своя любов, принесе в жертва, та да имаме живот и да го имаме „в изобилие” (Йоан. 10:10). И наистина, такава е волята на Небесния ни Отец: „Волята на Отца, Който Ме е пратил – свидетелства Господ Иисус Христос, – е тая: от всичко, що Ми е дал, да не погубя нищо, а да го възкреся в последния ден” (Йоан. 6:39).
Ето защо, подражавайки на Господа, в Чиято смърт се кръстихме (Рим. 6:3), нека и ние не жалим нашите сили и даруваните ни от Господа способности в осъществяване на Божията воля и във всекидневното вършене на Божието дело на земята. Нека бъдем Господни ученици и последователи във всичките наши трудове, помисли и намерения, та като видят добрия ни пример и добрите ни дела, всички да прославят Небесния наш Отец (Мат. 5:16)! Нека и в този скръбен век на страдания, бедствия и братоубийствени конфликти бъдем миротворци и братолюбци. Да се въоръжим, по съвета на апостола, с оръжието на светлината, защото ето, „нощта се превали, а денят се приближи” (Рим. 13:12). И наша е отговорността за съдбините на Божието творение.
Братя и сестри,
Нека в тези дни на преизпълваща сърцата и душите ни радост от вестта за Христовото възкресение, в дните на най-голямото тържество на нашата вяра, когато Църквата така тържествено възвестява победата на Господа – победата на светлината и на живота над тъмнината и цялото зло на този свят, – усилим още повече нашите молитви „за всеки и за всичко”, за цялото Божие творение – както ни призовава Църквата на всяка света божествена Литургия в Евхаристийния канон: така, както и Христос някога отдаде Себе Си „за живота на света” (Йоан. 6:51).
Отечески поздравяваме с Христовото Възкресение всички верни чеда на родната ни Православна църква – в Родината и далеч от нея – като благопожелаваме на всички единство във вярата и изобилна пасхална радост!
Благодатта и мирът на Възкръсналия от мъртвите наш Господ и Спасител Иисус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД
† Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
ЧЛЕНОВЕ:
† ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ КАЛИНИК
† СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ
† ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН
† НА САЩ, КАНАДА И АВСТРАЛИЯ МИТРОПОЛИТ ЙОСИФ
† ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ
† ПЛЕВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИГНАТИЙ
† СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ ГАЛАКТИОН
† ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ
† ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ
† ДОРОСТОЛСКИ МИТРОПОЛИТ АМВРОСИЙ
† ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ
† ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН
† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ
† РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ НАУМ

Няма коментари:

Публикуване на коментар