Търсене - BUSQUEDA

ГОВОРЕТЕ С ВАШИЯ СВЕЩЕНИК

ГОВОРЕТЕ С ВАШИЯ СВЕЩЕНИК
За всяка Ваша грижа, нужда или проблем има молитва и може да се намери разрешение.
ВЪПРОСИ КЪМ СВЕЩЕНИКА: http://santa-lucia.site/

16 ноември, 2009

ЗА РОЖДЕСТВЕНСКИЯ (КОЛЕДНИЯ) ПОСТ В БПЦ

Българската Православна Църква е постановила следните степени на Рождественския (Коледения) пост:

През първата седмица и от 20 до 24 декември включително, постът се състои в ядене само на растителна храна с олио, като в сряда и петък на този период се разрешава само растителна храна без олио.
През останалите дни на Рождественския пост се разрешава риба. като в сряда и петък на този период се разрешава само растителна храна с олио.
Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) се считат за постни храни.

Постът е личен подвиг на всеки един от нас. Той е доброволно телесно и духовно въздържание, като свободна проява на духовния ни стремеж, чиято цел е да се обнови духовният ни живот.
Светите отци съветват да не предприемаме прекалено тежък пост, в следствие на което да се отчаем и да изоставим въздържанието, или да се възгордеем. Чрез поста ние се възпитаваме да владеем над телесните и духовни страсти, и така да се възстанови нарушената хармония на тялото с безсмъртната ни душа. Всеки, който поне веднъж се е опитал да попости, знае, че поста не ни изтощава, а ни очиства и отрезвява, дава ни съсредоточеност, лекота и радост.
Истинският пост е пълно въздържание от храна и удоволствия, но винаги съобразено с нашите телесни и духовни сили. Той няма нищо общо с вегетарянството на изтомните религии и учения. Църквата не ни задължава да гладуваме, Тя е определила телесен пост според силите ни, чрез който постепенно да навлезем и в невидимата страна на поста - молитвата и ежедневното спазване на Христовите заповеди.
За нас като неопитни е полезно и спасително да се придържаме към църковните предписания, да се пазим от своеволието и за всичко да се допитваме до свещеника. Пренебрежението към свещеническите съвети и самоволното поемане на неразумен подвиг са белег на гордостта, която е най-големия грях.
Много е важно да ходим често на църква и да взимаме участие в богослуженията, да се изповядваме и да се причастяваме. Нищо не може да извини или оправдае нашата небрежност към духовния ни живот. Всичко зависи от това, колко сериозно се отнасяме към собствената си вяра и спасение.
За всичко се съветвайте с вашия свещеник!
Бог да ви благослови леки и спасителнипости, да ви пази и да ви помага във всичко.
Свещ. Александър

Няма коментари:

Публикуване на коментар