Търсене - BUSQUEDA

ГОВОРЕТЕ С ВАШИЯ СВЕЩЕНИК

ГОВОРЕТЕ С ВАШИЯ СВЕЩЕНИК
За всяка Ваша грижа, нужда или проблем има молитва и може да се намери разрешение.
ВЪПРОСИ КЪМ СВЕЩЕНИКА: http://santa-lucia.site/

20 декември, 2015

Неделя пред Рождество Христово - на Светите Отци


В името на Отца и Сина и Св. Дух. Амин!

Възлюбени в Господа братя и сестри!

Христос се ражда – славете Го!

Вече цял месец живеем с реклами и пропаганди, всички говорят за празници, тичат да купуват подаръци, харчат пари и задоволяват суетата си, но никой не се замисля какво ще празнуваме и защо. Никой не ни казва и не посочва причината за тази радост, никой не ни казва: „Христос се ражда – славете Го!“. Като че ли искат да изпразнят съдържанието на тези празници и да го запълнят с подаръци, ядене и пиене, т.е. да празнуват Рождането на Иисус Христос без Самия Христос.
Светата Православна Църква, също, вече цял месец ни подготвя за тази велика радост Раждането на Спасителя на света и ни подканя да срещнем Въплътилият се Господ Иисус Христос.
И в днешната Неделя пред Рождество Христово тя ни благовести Евангелието с книгата за родословието на Господ Иисус Христос (Мат 1:1 – 25). Чухме и видяхме, че Божият промисъл в продължение на много дълго време подготвял човечеството за деня на великото събитие - Боговъплъщението, когато Самият Бог се явил посред нас човеците и приел човешка плът.  Бяха изброени 42 рода начевайки от Аврам и завършвайки с Иосифа, мъжа на Мария, от която се роди Иисус, наричан Христос.“
 Сред изброените имена има и имена не само на праведници, но и на грешници, блудници, чужденки, прелюбодейки.
Защо са изброени и техните имена?
Защото тези хора, макар и паднали са запазили своята безгранична и свята любов към Бога, живяли са със вяра и в очакване на обещания Спасител; защото съзнавайки своето падение са отдали на Бога в покаяние своя живот, своята плът и кръв, от които в течение на много векове, от род в род, по Божий промисъл се подготвяло идването на нашия Спасител Иисус Христос: „Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек“, и така станали сродници на явилия се в света Богочовек Христос.
С боговъплъщението Христос осветил в пълнота човешката природа и оправдал всички: и своите сродници по плът и кръв, и тези които сме се родили от Него по дух. Всички сме сродници на Христос и чрез Него и в Него сме синове божии, истински образ и подобие на Бога Отца.
В навечерието на Рождеството Христово всички ние сме призовани да осъзнаем нашето човешко достойнство. Защото Бог сътворил човека по Свой образ и подобие, създал го за общение с Бога. Ние имаме родство със Самия Бог, Той е плът от нашата плът, Той е от нас и ние сме Негов род.  Да осъзнаем нашата греховност, нашето отстъпление от Бога и да се покаем, защото Бог идва да спаси не праведниците, а грешниците. Той ще очисти нашите грехове, защото всеки един от нас се ражда за да бъде цар и да принадлежи към царския Христов род.

Христос се ражда – славете Го!
Христос слиза от небесата – посрещнете Го!
Христос е на земята – издигнете се!
Пейте на Господа, цяла земьо, 
Люде, радостно Го възпейте,
защото се прослави!

Амин!

Няма коментари:

Публикуване на коментар