Търсене - BUSQUEDA

ГОВОРЕТЕ С ВАШИЯ СВЕЩЕНИК

ГОВОРЕТЕ С ВАШИЯ СВЕЩЕНИК
За всяка Ваша грижа, нужда или проблем има молитва и може да се намери разрешение.
ВЪПРОСИ КЪМ СВЕЩЕНИКА: http://santa-lucia.site/

21 декември, 2015

Енорийски лист с апостолските и евангеските четива, тропари и кондаци които ще бъдат четени в празничните и неделните дни:


    на 25 декември
   


Рождество Христово

Христос се ражда – славете Го!
Христос слиза от небесата – посрещнете Го! 
Христос е на земята – издигнете се! 
Пейте на Господа, цяла земьо,  
Люде, радостно Го възпейте, 
защото се прослави!


Утрено св. Евангелие
Мат. 1:18 – 25

Рождението на Иисуса Христа стана тъй: след сгодяване на майка Му Мария за Иосифа, преди още да бяха се те събрали, оказа се, че тя е непразна от Духа Светаго. А Иосиф, мъж й, понеже беше праведен и не желаеше да я осрами, поиска тайно да я напусне. Но когато намисли това, ето, Ангел Господен му се яви насъне и каза: Иосифе, син Давидов, не бой се да приемеш Мария, жена си; защото заченалото се в нея е от Духа Светаго; тя ще роди Син, и ще Му наречеш името Иисус; защото Той ще спаси народа Си от греховете му. А всичко това стана, за да се сбъдне реченото от Господа чрез пророка, който каза: "ето, девицата ще зачене в утробата си и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил",* което ще рече: с нас е Бог. Като стана от сън, Иосиф направи, както му бе заповядал Ангелът Господен, и прие жена си. И не познаваше я, докле тя роди своя първороден Син; и той Му нарече името Иисус. 

На св. Литургия   
  
Апостол    
Галатяни 4: 4 - 7  

Прокимен, глас 8


Цялата земя да Ти се поклони и да ти пее, да пее на Твоето име, Вишний.
стих:  Възкликни към Бога, цяла земйо.

Из посланието на св.ап. Павла до Галатяни – чтение

Братя, когато се изпълни времето, Бог изпрати Своя Син Единороден, Който се роди от жена и се подчини на закона, за да изкупи ония, които бяха под закона, та да получим осиновението. А понеже вие сте синове, Бог изпрати в сърцата ви Духа на Своя Син, Който Дух вика: Авва, сиреч, Отче! Затова не си вече роб, а син; ако пък си син, то си и наследник Божий чрез Иисуса Христа.

Св. Евангелие                                                                                   Мат. 2:1 – 12

                              

Когато се роди Иисус във Витлеем Иудейски в дните на цар Ирода, ето, мъдреци от изток дойдоха в Иерусалим и казваха: де е родилият се Цар Иудейски? Защото видяхме звездата Му на изток и дойдохме да Му се поклоним. Като чу, цар Ирод се смути, и цял Иерусалим с Него. И като събра всички първосвещеници и книжници народни, питаше ги: де трябва да се роди Христос? А те му казаха: във Витлеем Иудейски; защото тъй е писано чрез пророка: "и ти, Витлееме, земя Иудина, никак не си най-малък от Иудините воеводства; защото от тебе ще излезе Вожд, Който ще пасе Моя народ Израиля". Тогава Ирод тайно повика мъдреците и узна от тях точно за времето, когато се е появила звездата, и, като ги изпрати във Витлеем, каза: идете, разпитайте грижливо за Младенеца и, като Го намерите, обадете ми, за да ида и аз да Му се поклоня. Те изслушаха царя и заминаха. И ето, звездата, която бяха видели на изток, вървеше пред тях, докато дойде и се спря над мястото, дето беше Младенецът. А като видяха звездата, те се зарадваха с твърде голяма радост. И като влязоха в къщата, намериха Младенеца с майка Му Мария и паднаха, та Му се поклониха; и като отвориха съкровищата си, принесоха Му дарове: злато, ливан и смирна. И като получиха насъне откровение да се не връщат при Ирода, те заминаха по друг път за страната си. 

Песнопения

Тропар, глас 4:

Рождество Твое, Христе Боже наш, возсия мирови свет разума,  в нем бо звездам служащии  звездою учахуся Тебе кланятися, Солнцу Правды,  и Тебе ведети, с высоты Востока. Господи, слава Тебе.

Твоето Рождество, Христе Боже наш, озари света със светлината на познанието: защото в него, ония, които служеха на звездите, от звезда се учеха да се кланят на Тебе Слънцето на правдата и да познават Тебе  Изтока от висините, Господи, слава Тебе.

Кондак, глас 3:

Дева днес Пресущественнаго раждает, и земля вертеп
Неприступному приносит. Ангели с пастирми славословят, волсви же со звездою путешествуют:  нас бо ради родися Oтроча Младо, Превечний Бог.


Девицата днес ражда Свръхестествения и земята пренася на Непрестъпния пещера; ангелите с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътуват, защото заради нас се роди Младенец - Превечният Бог.



  БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВA  В ИСПАНИЯ

БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ

ЗАПАДНО И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКА ЕПАРХИЯ

БПЦ OБЩИНА "СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ" В ОБЛАСТ ВАЛЕНСИЯ НА ИСПАНИЯ

http://bg-tzarkva-ispania.blogspot.com.es/

Няма коментари:

Публикуване на коментар